© ANP / Venema Media
Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.
Den Haag - Het kabinet voorziet een flinke doorbraak in het stikstofdossier: uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de uitstootgrens waaronder bedrijven geen natuurvergunning hoeven aanvragen flink kan worden opgehoogd. Hierdoor gloort er hoop voor duizenden ’illegale’ boeren en bijvoorbeeld woningbouwtrajecten. Tegen De Telegraaf zegt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) dat de rigide Nederlandse stikstofnormen kunnen worden opgehoogd, ook wordt een noodwet overwogen.
Nieuw onderzoek door prominente wetenschappers toont volgens Wiersma aan dat de huidige stikstofnorm „een modellenwerkelijkheid is die alleen maar schijnzekerheid oplevert.” Wiersma: „Op dit moment word je als bedrijf al verantwoordelijk gehouden als je één zandkorreltje stikstof op vijf keer het strand van Scheveningen laat vallen. Die wet- en regelgeving is gewoon niet goed”, zegt de landbouwminister.
Natuurwetgeving
Al jaren wordt vastgehouden aan deze heel lage grens van 0,005 mol per hectare stikstof per jaar, waardoor in de praktijk vrijwel álle activiteiten in Nederland aan natuurwetgeving moeten worden getoetst, zelfs woningbouwprojecten. Het kabinet gaat deze grens ophogen naar 1 mol en wordt hierin gesteund door nieuw onderzoek. Maandenlang hebben deskundigen geknobbeld over dit vraagstuk, de zogeheten ’rekenkundige ondergrens’.
Wiersma zegt daarover tegen De Telegraaf: „We hebben aan de wetenschap gevraagd: is het te onderbouwen dat de ondergrens opgehoogd kan worden, zoals in andere landen ook geldt? Het antwoord is: ja.” Omdat Wiersma zéker wil weten dat dit wetenschappelijk verantwoord is, is de studie ook nog eens gecontroleerd door een tweede groep wetenschappers. „De seinen staan op groen. Wij sturen het zo snel mogelijk naar de Raad van State voor advies, maar ik heb echt goede hoop dat dit overeind blijft.”
Woningbouwprojecten
Als de ondergrens wordt ingevoerd is dat goed nieuws voor vastgelopen woningbouwprojecten en duizenden PAS-melders: dat zijn boeren die in 2019 illegaal zijn geworden als gevolg van een eerdere stikstofuitspraak. „De meeste PAS-melders zijn dan inderdaad uit de problemen, de meeste woningbouwprojecten ook. Die zitten vér onder de 1 mol ondergrens, dus hebben geen natuurvergunning meer nodig. Dat zou echt een heel positieve doorbraak zijn en een eerste stapje uit de stikstoffuik waarin wij gezwommen zijn.”
Tegen De Telegraaf geeft de BBB-bewindsvrouw ook een doorkijkje naar andere mogelijkheden die het kabinet verkent om de stikstofcode te kraken. Na nieuwe gerechtelijke uitspraken zit Nederland met zijn vingers namelijk lelijk tussen de stikstofdeur. Zo wordt ook gekeken of een noodwet kan worden ingevoerd.
Nieuwe boerenprotest
Veel boeren zullen wel nieuwe stikstofmaatregelen voor de kiezen krijgen, waardoor nieuw boerenprotest niet uit te sluiten is. Maar ook andere sectoren ’gaan leveren’. Volgens Wiersma liggen ’alle opties op tafel’, van het verlagen van de maximumsnelheid op wegen tot maatregelen in de industrie en op luchthavens.
Het mes in de veestapel, zoals meerdere partijen in de Tweede Kamer en ook wetenschappers voorstellen, is volgens Wiersma niet noodzakelijk. „Wat mij betreft kan je ook gewoon aan je milieudoelen voldoen, zonder dat je hoeft te krimpen.”